La Cova
La cova
La Cova

Les entrades d'Aralar, fins ara accessibles només per a alguns espeleòlegs i amants de l'aventura, han estat condicionades perquè qualsevol pugui gaudir-ne a partir de l'estiu de 2005, de la mà de Cuevas de Astiz.

Segons alguns científics, el subsòl constitueix el sisè continent, que resta encara per descobrir. Les principals característiques del món subterrani són la falta de llum, una altíssima humitat (propera al punt de saturació), concentracions significatives de CO2, corrents d'aire...

 

Sent la nostra una espècie adaptada a la superfície, no és estrany l'escàs nivell de coneixement que posseïm sobre aquest medi. Així, durant les darreres dècades, el món subterrani ha estat un entorn limitat als espeleòlegs. L'empresa Cuevas de Astiz, SL, ha condicionat la cova de Mendukilo amb la finalitat de superar aquestes barreres i permetre que qualsevol pugui conèixer les entranyes d'Aralar. 

Aquesta cova, situada en terres del concejo d'Astiz, ha estat utilitzada com a estable de muntanya durant segles. Però a partir de l'estiu de 2005 tindrà una nova utilitat, ja que s'ha condicionat per rebre visitants. Amb la finalitat de minimitzar les dificultats pròpies del subsòl, s'ha equipat la cova amb una passarel•la flotant, il•luminació dinàmica i un sistema multimèdia. D'aquesta manera, l'itinerari està adequat per a qualsevol persona capaç de pujar per si mateixa fins a un segon pis. Totes les visites es realitzaran amb l'ajuda de guies de la zona, en grups de 50 visitants com a màxim. En la visita, que dura 60 minuts, tindrem la ocasió de veure tres sales:

Artzainzulo (refugi de pastors): Com que és la sala de l'entrada, li arriba la llum natural, i gràcies al seu espectacular volum està bastant il•luminada. Hi veurem les primera i modestes formacions geològiques. Al final de la sala penetrarem a Jentileio ('finestra de gentils'), per descendir uns 28 m (90 escales) fins a les entrades de la cova. Som a Hartz-zuloa ('cau de l'ós'). Aquesta sala fa de distribuïdor, ja que des d'aquí se n'accedeix a la resta.Laminosin (sala dels llacs): El major atractiu d'aquesta sala és la increïble quantitat i varietat de formacions geològiques que posseeix: estalactites, estalagmites, gorgs... Podrem observar-les de prop al nostre al voltant.

 

Herensugearen Gotorlekua (habitacle del drac): El que caracteritza la darrera sala que visitarem és, sens dubte, el descomunal volum (60 m de llarg i en alguns punts, 20 m d'alçària).

 

Des d'aquí ens dirigirem de nou a la superfície, per finalitzar la nostra visita en la boca de la cova.

Com a complement de la visita i amb la finalitat de treure-li el major partit, s'ha construït una casa d'acollida a l'entorn de la cova. Ací trobarem una sala d'audiovisuals, una zona d'exposicions, el bar, els lavabos i una modesta botiga.

A la sala d'audiovisuals podrem veure un documental de 15 minuts de durada on ens exposaran les característiques del món subterrani, amb la serralada d'Aralar com a referència. La sala d'exposicions s'ha ambientat com si del subsòl es tractés, gràcies a una decoració en forma de maqueta. Aquí podrem observar la diversitat de formacions geològiques que es troben a la cova.

“Astitzko kobak, Mentrokillo, Mendukilo” new

La cova de Mendukilo està desitjant ensenyar-nos les seves meravelles. Observa, aprèn, gaudeix i respecta.

Astiz S.L. - 948 396 095 | mendukilo@mendukilo.com | Politica de privacidad